Advertisement

Main Ad

Kokos torta od četiri jaja


Sastojci za jednu koru (potrebne su dve kore):
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika brašna
12 kašika mleka
2 kašike kakaoa
Na vrh noža praška za pecivo

Sastojci za fil:
1 l mleka
250 g margarina
100 g kokosa
100 g oraha
100 g čokolade za kuvanje
12 kašika šećera

Sastojci za glazuru:
150 g čokolade i 6 kašika ulja (može se staviti šlag umesto čokoladne glazure- 200 g šlaga)










Za kore: kore se peku u šerpi od 4 l. Šerpu podmazati uljem sa strane i po dnu pa posuti brašnom. Na dno šerpe stavite pek papir. U tanjiru izmešati brašno, prašak za pecivo i kakao. Penasto umutite belanca i šećer, dodati žumanca, izmešati na slabijoj brzini. Dodati mleko, izmešati i na kraju dodati mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo. Kore se peku tako što se rerna zagreje na 275 stepeni. Čim kora počne da se podiže i da dobija boju smanjiti na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je kora gotova. Ako na čačkalici ne ostaje masa kora je gotova. Na isti način ispeći drugu koru. Kad se kore ohlade preseći ih vodoravno da bi se dobile 4 kore.


Za fil: u šerpu staviti mleko, margarin, čokoladu, kokos, orahe i šećer. Kada sve ovo provri smanjiti temperaturu i kuvati 5 minuta.
Način filovanja: u šerpu u kojoj su se pekle kore staviti prvu koru, preko nje kutlačom sipati 1/3 vrućeg fila, staviti drugu koru pa onda 1/3 fila, staviti treću koru, pa onda 1/3 fila i na kraju staviti četvrtu koru. Ostaviti tortu da se hladi na sobnoj temperaturi pa je ubaciti u frižider. Nakon 24 h tortu okrenuti na tablu i preliti je čokoladnom glazurom.
Za glazuru na tihoj vatri topiti čokoladu i ulje pa premazati tortu. Umesto čokoladne glazure možete staviti i šlag (200 g).


Постави коментар

2 Коментари