Advertisement

Main Ad

Vlaške plašinte (palačinke)


U okviru igrice KuVarijacije za mesec april izabran je recept za Vlaške plašinte. Za one koji vole da zamese, da pojedu nešto toplo za doručak ili večeru, a da ne izgube puno vremena ovo je savršen recept. Godinama spremam brze piroške koje su veoma slične vlaškim plašintama i moji ukućani su oduševljeni. Koristila sam sitan sir i u toj varijanti je potrebno dodati soli. Znači, ako koristite slani sir ne morate da dodajete so, ali ako koristite mladi sir ili neki manje slani sir dodajte soli.



Sastojci:
3 jaja
1 kesica praška za pecivo
300 g brašna
300 g sira
3 kašike ulja
6 kašika mleka
Ulje za prženje

Viljuškom usitniti sir. Dodati jaja, prašak za pecivo, ulje i mleko pa promešati. Na kraju dodati brašno i testo dobro umesiti. Posuti radnu površinu brašnom. Razviti testo rukom ili oklagijom na 0,5 cm debljine. Seći testo na kocke i pržiti na vrelom ulju. Plašinte vaditi na ubrus da upije višak masnoće.





Постави коментар

6 Коментари

  1. Odlično ti izgledaju. Čudnovato, koliko god nas ih je pravilo, svima su drugačije ispale...Prijatno:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Mislim da je u pitanju sir. Pravim Brze piroške i u zavisnosti od sira dobijem potpuno različite ukuse. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Tanja prave Vlaske palcinke prave se od testa za hleb bez jaja,to znam posto mi je rodbina iz vlaskog kraja i kod njih sam naucila kako se prave.Kad se zamesi testo kao za hleb,podeli se na vise malih loptica,po tri se spajaju tako sto se izmedju premazuju zagrejanim uljem u kojem ce se kasnije prziti.Kad se spoje,rastenje se u krug velicine veceg tanjira,polovona se filuje sirom sa jajima,preklopi se i ivice se zaviju pa se przr na vrelom ulju u dubljem tiganju ili serpi.Probaj i tako fantasticne su.

    ОдговориИзбриши
  4. Katarina, nailazila sam na takve recepte. Verujem da su odlične. Znam da je ova varijanta koju sam ja pripremala malo modernija. Pripremala sam ih za jednu kuvar igricu u kojoj bi trebalo da se pridržavamo pravila po kojima se priprema jelo. Inače, pripremam Brze piroške (možete videti recept na mom sajtu) koje su skoro identične ovim Vlaškim plašintama. U svakom slučaju hvala na receptu, probaću sigurno. Veliki pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  5. Ili pravite piroske ili vlaske plasinte....ne mesajte babe i zabe.....citam citav dan mnoge recepte ali nijedan nije originalan....rodio sam se u vlaski kraj i ziveo tamo 30 god,i jeo prave originalne plasinte koje nemaju veze sa ovim modernim beogradskim.....svaka cast svakome ,ali bez uvrede...nema vlaske plasinte dok ih vlajna ne umesi i pripremi....svako dobro sa Malte

    ОдговориИзбриши
  6. Pretpostavljam da ste u pravu. Nikada nisam jela one prave i znam da ovo nije prava verzija. Ovaj recept je pripreman u okviru jedne kuvar igrice. Možete da pročitate u receptu. Prosto je bilo pravilo da moramo da se pridržavamo recepta. Hvala što pratite moj sajt i veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши