Advertisement

Main Ad

Cukanine posne štangle



Sastojci za korice:
2 dl ulja
16 kašika vode
200 g džema od kajsija
100 g šećera
Oko 600 g brašna
1 ravna kašika sode bikarbone
Sastojci za fil:
6 dl vode
400 g šećera
250 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
300 g posnog mlevenog keksa
200 g mlevenog pečenog lešnika

Za korice, u šerpu staviti ulje, vodu, šećer, džem od kajsija, pa staviti na vatru da provri. Kuvati na tihoj vatri oko tri minuta uz mešanje, dok se šećer ne istopi pa ostaviti samo na kratko da se ohladi. U mlako dodati brašno, deo po deo. Mešati varjačom pa onda rukom. Testo ne bi trebalo da se lepi za ruke. Testo podeliti na 5 delova. Oblikovati loptice. Uzeti pek papir, pa na njemu uz pomoć kese za zamrzivač, oklagijom razvlačiti korice dimenzija 38 cm x 30 cm, mada mogu da budu i veće. Korice sa pek papirom prebaciti na prevrnuti pleh pa peći oko 5 minuta na 180 stepeni dok ne porumene. Korice stavljati jednu na drugu sa pek papirom.
Za fil, šećer i vodu staviti u dublju šerpu pa na vatru da provri i da se šećer otopi. U vruće dodati čokoladu i margarin iseckan na kockice, promešati da se otopi pa dodati mleveni keks i lešnik uz neprekidno mešanje. Još malo kuvati na vatri pa ostaviti da se prohladi.
Korice premazati toplim filom. Poslednja kora se premaže i pospe se mlevenim lešnicima. Najbolje je kolač napraviti dva do tri dana ranije.





Постави коментар

0 Коментари