Advertisement

Main Ad

Galaktoboureko


Sastojci:
120 g istopljenog putera
12 listova tankih kora
Sirup:
280 g šećera
1 veći komad limunove kore
Krem:
225 g šećera
75 g griza
20 g skrobnog brašna
4 žumanca
2 cela jaja
1,5 l mleka
2 kašičice ekstrata vanile
Na vrh noža muskatnog oraha

Prvo pripremiti sirup. Šećer i limunovu korupreliti sa 185 ml vode. Staviti na umerenu temperaturu i zagrevati uz mešanje dok se šećer ne rastopi. Kad provri povećati temperaturu i kuvati 5 minuta. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi.
Rernu uključiti na 175 stepeni.
Za krem u posudi pomešati šećer, griz i skrobno brašno. Dodati jaja i žumanca i umutiti mikserom dok ne postane gusto i svetlo. U šerpi zagrejati mleko, aromu vanile i muskatni orah. Kada počne da ključa dodati postepeno u smesu od jaja, mešajući nakon svakog dodavanja. Kada svo mleko dodate u jaja vratite masu u šerpu i zagrevajte na niskoj temperaturi 5 – 10 minuta, mešajući, dok se ne zgusne.
Pripremite kore i držite ih prekrivene krpom da se ne osuše. Premazati ivice pleha35x25cm puterom. Prvu koru stavite na radnu površinu i premazati puterom, preko nje stavite drugu, puter i tako dok se ne poređa 6 kora. Poslednja se ne premazuje. Prebaciti kore u pleh, trebalo bi da kore idu i uz ivice. Sipajte topli krem. Ostalih 6 kora pripremiti isto kao i prethodne pa ih stavite preko krema. Ivice kora podvucite ka dnu tepsije tako da krem bude unutar pite da ne iscuri. Oštrim nožem isecite gornju koru na 12 delova. Poprskati kolač hladnom vodom da se ne bi kora povrnula. Peći u zagrejanoj rerni oko 25 minuta dok ne postane zlatno – žuta i hrskava. Pečen kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi nekoliko minuta pa preliti ohlađenim sirupom.
Recept je sa bloga Mimi’s kingdom.


Постави коментар

0 Коментари