Advertisement

Main Ad

Plazma torta



Sastojci:
300 g mlevene plazme od koje se jedan deo stavi u kore, a ostatak ide u fil
Sastojci za koru (potrebne su 2 kore):
8 belanca
8 kašike šećera
8 kašike mlevene plazme
1/2 kašičice praška za pecivo

Sastojci za fil :
16 žumanaca
150 g šećera
100 g čokolade

2 kesice pudinga od vanile
6 dl mleka
5 kašika šećera

250 g margarina
Ostatak plazme

Još:
2 kesice krem šlaga od vanile
Mleko



Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pripremiti pleh 45x35 cm i obložiti ga pek papirom. Penasto umutiti belanca i šećer, dodati prašak za pecivo i plazmu. Sve lagano izmešati i sipati u pleh. Ubaciti pleh u rernu pa smanjiti temperaturu na 150 stepeni. Koru peći dok lepo ne porumeni, nekih 15 minuta. Na isti način pripremiti i drugu koru. Kore prekriti kuhinjskom krpom. Pred filovanje kore preseći na dva dela.
Za fil, žumanca i 150 g šećera umutiti mikserom dok ne pobele pa staviti da se kuvaju na pari. Kuvati 15 minuta, skinuti sa šporeta pa dodati čokoladu, mešati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se hladi.
Puding razmutiti sa malo mleka i zakuvati u ostatku zašećerenog mleka. Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti margarin, dodati fil kuvan na pari pa puding. Dobro umutiti pa dodati ostatak plazme. Fil ostaviti u frižideru sat vremena da se ohladi.
Krem šlag umutiti po uputstvu sa kesice.
Način filovanja: kora – fil – šlag ...
Najbolje je tortu pripremiti dva dana pre služenja.
Ovu tortu pripremala sam za svoj rođendan. Recept za tortu je sa sajta Mamina jela. Međutim moja je sa nekim izmenama do kojih je došlo slučajno. Torta je pripremana u neverovatnoj brzini pa sam skapirala da se pripremaju četiri kore umesto tri. U original receptu koristi se puding od slatke pavlake koji nisam mogla da nađem pa sam koristila puding od vanile. Recept je napisan baš onako kako sam napravila tortu i mogu da kažem da je ovo jedna tako fina torta, nije previše jaka. Gosti su bili oduševljeni.


Постави коментар

0 Коментари