Advertisement

Main Ad

Šuškava torta



Još kada je Gaga u kujni objavila recept za ovu tortu bila sam oduševljena i rekla sam sebi "ovo moram da napravim". Torta je totalna "klasika", "jaka" je, "udara" u srce, a o ukusu neću ni da govorim. Kada sam videla da je njen blog izabran u okviru igrice FBI rukavice, nisam mogla a da ne napravim ovu super tortu. Kod Gage možete da nađete zaista odlične recepte, a ja sam se nameračila da napravim i njenu Žerbo tortu (možda već za Uskrs). Mikser u ruke i krenite. I još nešto, samo da se zna: Gaga ima najbolje trešnje (ko je bio na Blogerijadi prošle godine - zna).



Sastojci za koru:
8 belanaca
350 g šećera
200 g mlevenih oraha

Sastojci za fil:
8 žumanaca
8 kašika šećera
20 g brašna
200 g putera
80 g jake čokolade za kuvanje
1 kašičica Nes kafe (prah)

Sastojci za ganaš:
100 ml slatke pavlake
100 g jake čokolade za kuvanje




Prvo da naglasim da je kod ove torte veoma bitno da se pridržavate uputstva za pečenje. Zagrejte rernu na 250 stepeni. Pripremite pleh 45x35 cm. Stavite pek papir na pleh. Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg. Šećer se dodaje u nekoliko navrata. Ostavite mikser, dodajte mlevene orahe pa ručno izmešajte masu. Sipati masu na pek papir. U zagrejanu rernu staviti koru i temperaturu smanjiti na 180 stepeni i tako peći koru 10 minuta. Smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći koru 30 minuta. Smanjiti temperaturu na 100 stepeni i peći je još 10 minuta. Isključiti rernu , odškrinuti rernu i tako prohladiti koru. Izvaditi koru i ostaviti da se potpuno ohladi.
Žumanca, šećer i brašno staviti u šerpu i mutiti varjačom. Skuvati na pari tako da fil bude potpuno gust. U vruć fil dodati izlomljenu čokoladu i Nes kafu, mešati da se čokolada istopi. Ohlađeni fil pomešati sa penasto umućenim puterom.
Koru podeliti na 4 dela. Fil podelite na 4 dela. Poslednju koru odozgo premazati sa malo fila a okolo premazati obilno.
Za ganaš, u šerpicu staviti čokoladu i slatku pavlaku. Na tihoj vatri otopiti čokoladu uz stalno mešanje pa preliti preko torte.

Постави коментар

3 Коментари

  1. Tanja, divna ti je torta, izgleda za desetku! Drago mi je da ti se sviđa i mnogo si me obradovala što si je pravila. Hvala ti na poverenju .. ♥

    ОдговориИзбриши
  2. Nema na čemu, draga Gago. Tebi hvala za ovaj recept :)

    ОдговориИзбриши
  3. Tanja, još jednom veliko hvala! ♥
    http://gagasrce.blogspot.rs/2016/05/gaga-pod-lupom.html

    ОдговориИзбриши